Wat is het verschil tussen een BABS en een Zelfstandig Trouwamtenaar?

Wat is het verschil tussen een BABS en een Zelfstandig Trouwambtenaar?

Trouwen, eigenlijk is het bijna jammer dat je dat (meestal) maar één keer in je leven doet. Je staat voor een heleboel keuzes waar je nog geen enkel kaasje van hebt gegeten. Net wanneer je het allemaal een beetje begint te begrijpen, heb je de kennis al niet meer nodig. Omdat ik denk dat het beter is voor je relatie om samen kaasjes te eten dan alles te moeten uitzoeken, help ik jullie graag een beetje op weg!

De keuze tussen een BABS en een Zelfstandig Trouwambtenaar is er eentje waarvan veel mensen niet eens weten dat ze die kunnen maken, laat staan wat het verschil dan precies is. BABS betekent Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit is een trouwambtenaar die in dienst is bij de gemeente. Als BABS ben je beëdigd bij de rechtbank wat betekent dat je officieel huwelijken mag voltrekken. Om even verwarring te zaaien; een Zelfstandig Trouwambtenaar is daarnaast ook vrijwel altijd werkzaam bij één specifieke gemeente als BABS. Voor een Zelfstandig Trouwambtenaar kan je daarnaast ook in andere gemeentes een ééndaagse aanwijzing aanvragen zodat deze ook in de gemeente naar keuze de officiële huwelijksvoltrekking mag doen.

Ik ben zelf in dienst bij de gemeente Leiderdorp als BABS. Wanneer een bruidspaar uit een andere gemeente door mij als Zelfstandig Trouwambtenaar getrouwd wil worden, kan ik dus voor één dag voor hun gemeente een aanwijzing krijgen en op die manier het huwelijk voltrekken. Zo, dat waren alvast de technische verschillen. Dan wordt het nu tijd om jullie mee te nemen in het verschil in aanpak en wat dit voor jullie als bruidspaar betekent.

BABS:
Hoera, je gaat trouwen! Dan moet je dat natuurlijk even netjes laten weten aan de gemeente waar je dit wilt doen. Dit kan tegenwoordig allemaal online. Elke gemeente heeft een aantal BABSen in dienst. Soms mag je een voorkeur geven, maar het komt ook vaak voor dat je op beschikbaarheid wordt gekoppeld. Dan wacht je vervolgens braaf af tot de BABS contact met jullie opneemt. Meestal is dit een aantal weken voor de bruiloft. De BABS komt een uurtje of wat bij jullie langs voor een voorgesprek en vervolgens zien jullie elkaar op de grote dag weer. ‘Helemaal prima toch’, hoor ik je denken. En dat is ook zo. De klus is geklaard en je gaat keurig netjes getrouwd de deur uit.

De kans dat je een BABS in een Ferrari ziet rondscheuren is niet zo groot. Gemiddeld verdient een BABS met een gemeentelijke bruiloft tussen de 50 en 100 euro. Dit terwijl de BABS best wat tijd kwijt is aan het voorgesprek, het schrijven van de speech en op de trouwdag zelf uiteraard ook een aantal uur in de weer is. Sommige BABSen voltrekken meerdere huwelijken op één dag. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat een BABS bij de gemeente niet zoveel ruimte heeft om de ceremonie volledig aan jullie wensen aan te passen. Als bruidspaar betaal je voor een BABS het standaard huwelijkstarief van de gemeente, afhankelijk van de dag en locatie waarop je trouwt. Deze kosten zijn zeer uiteenlopend per gemeente; tussen de 200 en 1200 euro.

Als je geluk hebt, dan past de BABS goed bij jullie en verzorgt deze een mooie en persoonlijke ceremonie. Maar wat nou als de BABS langskomt en je voelt totaal geen klik? Of de BABS houdt een vrij algemeen praatje en je ziet dat je dierbaren na de eerste 5 minuten al afgehaakt zijn? Dat is wel erg jammer op jullie bijzondere dag. Want met een mooie, persoonlijke ceremonie gaat iedereen met een gevoel van gelukzaligheid en liefde de deur uit.

Zelfstandig Trouwambtenaar:
Wanneer je kiest voor een Zelfstandig Trouwambtenaar, betekent dit dat je een stuk meer controle hebt op de invulling van de ceremonie. Je gaat alsnog netjes naar de gemeente om een melding van het voorgenomen huwelijk te maken en vervolgens zal de gemeente je de optie aanbieden voor een BABS. Maar wat sommige mensen dus niet weten, is dat je daar dus ook vriendelijk voor kan bedanken en op zoek kan gaan naar een Zelfstandig Trouwambtenaar.

De kosten voor een Zelfstandig Trouwambtenaar zelf liggen gemiddeld tussen de 600 en 1000 euro. Daarnaast betaal je ook het standaard huwelijkstarief aan de gemeente wat hierboven in het kopje van de BABS omschreven staat. Tot slot heb je dan nog de kosten voor de eendaagse aanwijzing van de Zelfstandig Trouwambtenaar (gemiddeld tussen de 100 en 200 euro). Tja liefde is nou eenmaal onbetaalbaar;) Je kan er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om op maandagochtend gratis de officiële huwelijkssluiting te voltrekken bij de gemeente, en vervolgens de Zelfstandig Trouwambtenaar de ceremoniële bruiloft te laten doen. Zo betaal je geen gemeentelijke kosten en ben je helemaal vrij om de ceremonie te doen waar, hoe en wanneer je maar wilt.

Maar goed, weer even terug naar waar we voor gekomen waren. Hoe werkt dat dan vervolgens allemaal? Elke Zelfstandig Trouwambtenaar heeft zijn eigen werkwijze dus ik zal jullie voor het gemak meenemen in die van mij:

Ik kom vrijblijvend bij jullie thuis langs voor een kop koffie (of iets sterkers) om kennis te maken. Als er een klik is, dan stuur ik jullie vervolgens een invuldocument waarin ik jullie meeneem in allerlei mogelijkheden; hoe (eventueel) de kinderen te betrekken en of/hoe je stil wil staan bij iemand die er niet meer is etc. Daarna plannen we een uitgebreid voorgesprek. Hiervoor reserveer ik een dagdeel en spreek ik jullie los van elkaar zodat ik jullie met elkaars antwoorden kan verrassen tijdens de ceremonie. Ik ga pas naar huis als ik echt een goed beeld van jullie heb. Vervolgens mogen jullie ook doorgeven wie van jullie dierbaren ik mag bellen voor aanvullende informatie.

Dit alles tover ik om tot een persoonlijk verhaal wat écht over jullie gaat én zorg ik uiteraard dat jullie, met een klein beetje medewerking, getrouwd de deur uit gaan. Als extra toevoeging kan ik voor de bruidsparen die het leuk vinden ook live muziek verzorgen. Luuk en ik (gitaar, piano, tweestemmig zang) verweven jullie speciale liedjes dan door de speech heen om de ceremonie extra bijzonder te maken. Tip: vergeet de zakdoekjes niet.

Tot slot
Als BABS en Zelfstandig Trouwambtenaar heb je dus dezelfde eindbestemming, maar leg je een andere reis af. Denk er dus met elkaar over na wat je belangrijk vindt en waar je het accent op wil leggen. Is de ceremonie voor jullie alleen even een handtekening zetten en verwacht je op het feest veel persoonlijke speeches? Bespaar dan op de ceremonie en kies voor een BABS. Wil je juist een hele speciale ceremonie, aangepast op jullie wensen? Ga dan zeker eens bekijken of je een Zelfstandig Trouwambtenaar kunt vinden die bij jullie past.

Zo, nu weten jullie een beetje hoe het zit, dus snel dat wijntje open om onder het genot van jullie kaasplankje verder te dromen over jullie mooie dag!

Hebben jullie nog vragen, of willen jullie eens met me sparren over de mogelijkheden? Bel/mail/app me dan gerust.

Veel succes en plezier met de voorbereidingen!

Liefs,


Anne Smeulders
06-41297329
info@trouwmeisjes.nl
Https://trouwmeisjes.nl