5 tips voor een 50-jarig huwelijk

Om te kunnen trouwen hoef je op geen enkele manier een expert in de liefde te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is een bevestigend antwoord te geven op de trouwvraag en een krabbeltje op een vel papier te zetten. Getrouwd blijven, dat is pas een kunst! De cijfers liegen er niet om, bijna 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding.

Ook om mensen te kunnen trouwen hoef je absoluut geen expert in de liefde te zijn. Als single trouwambtenaar zou het ongeloofwaardig zijn als ik mijn eigen liefdestips met jullie zou delen. Gelukkig heb ik meerdere experts in mijn omgeving. Mijn ouders zijn komende maand 40 jaar getrouwd en mijn inmiddels 94-jarige opa heeft kort voor het overlijden van mijn oma nog het gouden huwelijk met haar kunnen vieren. Geen idee of dat je per definitie een expert in de liefde maakt, maar er is vast wel iets wat we ervan kunnen leren dus heb ik hem gevraagd wat zijn geheime recept is.

Voordat ik deze tips met jullie ga delen, wil ik jullie eerst even meenemen in hoe het allemaal begon. Opa leerde mijn oma kennen via zijn zus. Kort daarna werd hij als 19-jarige jongen opgeroepen om als soldaat naar Nederlands Indië te gaan. Hij had geen idee wat hem te wachten stond, hoe lang hij weg zou blijven en of hij überhaupt in goede gezondheid terug zou keren.

Het werden 4 lange jaren. En al die tijd schreven mijn opa en oma brieven naar elkaar. Tegenwoordig sneuvelen er al relaties vanwege een weekje carnaval of een korte reis maar mijn oma heeft 4 jaar lang geduldig gewacht tot mijn opa terug zou komen. Bij thuiskomst heeft opa een buschauffeur met sigaretten omgekocht om van de route af te wijken om oma op te halen. Sindsdien zijn ze altijd bij elkaar gebleven en ook nu, 11 jaar na haar overlijden, gaat hij nog steeds dagelijks naar haar graf.

Tja, ik denk dat weinig van ons qua romantiek aan dit verhaal kunnen tippen. Tegenwoordig is het al best romantisch als je elkaar gewoon op een feestje hebt leren kennen in plaats van op Tinder, Happn of Inner Circle. Wij als Millenials kopen iets nieuws als het kapot is, mijn opa vindt dat zonde en repareert het. Soms moeten we hier een stokje voor steken als hij de oven met tape probeert op te lappen, maar het is wel een mooi metafoor die ook kan worden toegepast op relaties.

Hoe repareerde mijn opa zijn relatie? Bij deze zijn 5 tips. Ofja, ik vroeg er 5 maar eigenwijsheid zit diep in onze familie geworteld dus ik kreeg er zomaar 6.

  1. Lief zijn voor elkaar
  2. Mee afwassen
  3. Bloemen schenken
  4. Niet meer liegen
  5. Op tijd  thuis zijn
  6. Toen de kids kwamen oma veel werk uit handen nemen

Nou, dat zijn ze dan! Het zou kunnen dat je wat meer diepgang of spektakel had verwacht. En toch, als je het nog eens goed leest dan zul je merken dat er diepere lagen onder schuil gaan. Volgens mij gaat het over wederzijdse waardering en respect, eerlijk zijn, goed communiceren en elkaar helpen. De tips hebben ook een hoog ‘Happy wife, Happy life’ gehalte. Dat klinkt misschien een tikje antifeministisch, maar het is een prachtig principe als het twee kanten op werkt.

Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie gouden tips! Het maakt niet uit of je single bent, een korte relatie hebt of 50 jaar getrouwd bent, ik denk dat we op het gebied van liefde en relaties altijd van elkaar kunnen blijven leren. Owja en ken jij iemand die binnenkort een jubileum te vieren heeft? Naast mensen trouwen doe ik ook herbevestigingen. Dan halen we de geloftes nog een keer uit het stof om de liefde opnieuw te vieren en te bevestigen. Als je hier meer over wil weten, stuur me dan gerust een berichtje. Maar nu eerst snel die luie stoel uit om te helpen afwassen (hopelijk heb je een vaatwasser) of een bloemetje te scoren;)

Heel veel liefs,

Van mijn opa Jan en van mij♥


Anne Smeulders
Trouwmeisjes
https://trouwmeisjes.nl
info@trouwmeisjes.nl
06-41297329

, 5 tips voor een 50-jarig huwelijk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *